ΕΡΓΑ

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα προγράμματα του Εργαστηρίου που είναι σε εξέλιξη καθώς επίσης πληροφορίες για επιλεγμένα προγράμματα που έχουν υλοποιήσει τα μέλη του Εργαστηρίου και έχουν ολοκληρωθεί.

HORIZON 2020_EXPOSOME PROJECT FOR HEALTH AND OCCUPATION RESEARCH (EPHOR)

Χρονική Διάρκεια Προγράμματος: 01/01/2020 έως 31/12/2024

Στο EPHOR μια ομάδα επιστημόνων θα δημιουργήσει μία εργαλειοθήκη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών. Αυτό η εργαλειοθήκη θα: α) δημιουργήσει καινοτόμες μεθόδους για τη συλλογή, την αποθήκευση και την ερμηνεία δεδομένων για το εκθεσιωμα (exposome), β) καλύτερη γνώση για τη σχέση του με τα μη μεταδιδομενα νοσήματα (ευαλωτότητα, βιολογικές διασυνδέσεις και πρώιμα συμπτώματα βλάβης υγείας), γ) μοντέλα εκτίμησης της οικονομικής και κοινωνικής επίπτωσης. Το EPHOR θα θέσει τις βάσεις για τεκμηριωμένες και αποδοτικές προληπτικές δράσεις για τη μείωση του φορτίου των Μη Μεταδιδόμενων Νοσηματων (ΜΜΝ), κατά συνέπεια η ευημερία και η παραγωγικότητα του πληθυσμού της Ευρώπης θα αυξηθεί και το κόστος των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας θα μειωθεί. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ιστότοπος προγράμματος: https://www.ephor-project.eu/

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Γκαράνη Σταματία, Καθηγήτρια

Πολιτικές Διαχείρισης της Φαρμακευτικής Καινοτομίας στην Ελλάδα

Χρονική Διάρκεια Προγράμματος: 20/04/2022 έως 31/12/2025

Το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την επέκταση της διαθέσιμης γνώσης και της τεχνικής επάρκειας στο ζήτημα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα, με όραμα την ενδυνάμωση της κρίσιμης μάζας των επιστημόνων της ΑΤΥ και τη σύμπλευση με το Ευρωπαϊκό πρότυπο και τις διεθνώς ακολουθούμενες πρακτικές.

 

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αθανασάκης Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής

Operations management and demand-based approaches to healthcare outcomes and cost-benefits research, healthcare outcomes and cost-benefits - MANAGED OUTCOMES

Χρονική Διάρκεια Προγράμματος: 2010 -2012

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το SEVENTH FRAMEWORK PROGRAMME (FP7), HEALTH-2009-3.2.2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό συμμετείχαν εταίροι από τη Φιλανδία (grant holders), Ολλανδία, Γερμανία, Η. Βασίλειο, Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία. Το πρόγραμμα διερεύνησε τη διαχείριση τεσσάρων νοσημάτων στις συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα χώρες της Ευρώπης, εξετάζοντας το ρόλο παραμέτρων όπως της ανάγκης και ζήτησης για φροντίδα υγείας, των πόρων που καταναλώνονται γι’ αυτήν, και των διαδικασιών και λειτουργιών παροχής περίθαλψης, σε σχέση με την τελική έκβαση της ιατρικής φροντίδας (ικανοποίηση και ποιότητα της ζωής του ασθενούς). Τα νοσήματα επιλέχτηκαν από τους ερευνητές καθώς αντιπροσωπεύουν κρίσιμες πλευρές του συστήματος περίθαλψης μιας χώρας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε ως εταίρος ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

 

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Πάβη Ελπίδα, Καθηγήτρια